Rodbehandlinger
Der er flere årsager til en tand kan få behov for rodbehandling. Det kan være et ubehandlet hul, caries, som er nået ind til tandnerven og skaber betændelse og måske også tandpine. En knækket tand, eller en revne i tanden, som når ind til tandnerven, kan også være årsag til en rodbehandling.
Smerter fra en revne i tanden eller følsomme tandhalse, kan i nogle tilfælde nødvendiggøre rodbehandling.
Et traume, som f.eks. et slag eller fald, som giver skade på tænder kan også betyde tandnerven går til og tanden må rodbehandles.
Rodbehandler man ikke en tand, hvor tandnerven er gået til, vil der være risiko for at betændelsen udvikler sig til rodspidsbetændelse. Det vil fortsat være muligt at redde tanden med rodbehandling, men prognosen for tanden er lidt dårligere.
Rodspidsbetændelse er ikke altid smertevoldende, men det er dog alligevel nødvendigt at behandle tanden, for at fjerne infektionen.
Når en rodbehandling indledes vil det ofte være nødvendigt at lægge en bedøvelse. En metode der kan bruges for at hjælpe til et godt resultat af behandlingen er, at sørge for der ikke kommer nye bakterier ind i tanden.
Dette opnås ved at anlægge en gummidug omkring tanden. Der bores hul i tanden for at skabe adgang til tandnerven. Tandlægen vil så ved hjælp af rodfile begynde at rense tandnerven ud og bestemme rodlængden af tanden. Dette kan gøres med elektronisk måleudstyr eller røntgenbillede.
Rodbehandling er en teknisk og kompliceret behandling, som kan tage lang tid, afhængigt af, hvordan tanden og dens rodkanaler ser ud. Dette vil altid variere fra person til person. Er der rodspidsbetændelse vil det være nødvendigt at udrense yderligere, hvilket kræver flere tandlægebesøg.
I de tilfælde hvor rodbehandlingen ikke lykkedes, kan det være nødvendigt at lave rodbehandlingen om, eller foretage en rodspidsoperation. Mellem 80-95% af korrekt udførte rodbehandlinger lykkes.
Når det vurderes tanden er klar til rodfyldningen, fyldes rodkanalerne med et rodfyldningsmateriale og der afsluttes med en fyldning i tanden.
Tanden vil efterfølgende blive kontrolleret med røntgen for at følge helingen af tanden og vurdere om rodbehandlingen er lykkedes. En rodbehandlet tand reagerer ikke som levende tænder. Man kan derfor ubevidst komme til at overbelaste tanden, så den knækker.
Knækker tanden langs roden, kan eneste løsning være, at tanden skal ud. Vurderes det at tanden er meget svækket, på grund af store fyldninger kan det være nødvendigt med en krone, så er risikoen for tanden knækker meget mindre.