Kroner laves til tænder med store defekter og det ikke længere er muligt at opbygge tanden med fyldning.

Der findes forskellige typer kroner:

  • Guldkrone, som er fremstillet i metal og er meget stærk. Den ligner ikke en naturlig tand.
  • Porcelænskrone, fremstillet kun af porcelæn – også kaldet fuldkeramisk. Ligner en rigtig tand
  • Krone af metal med porcelæn – også kaldet metalkeramisk. Denne type ligner også en naturlig tand.

Inden en kronebehandling påbegyndes, undersøges det om tanden er rodbehandlet og i så fald, om rodbehandlingen er god nok. Hvis der mangler meget tand i en rodbehandlet tand, kan det være nødvendigt at opbygge tanden med stift i roden og opbygning i plast eller metal, for at tanden kan bære en krone. Tanden skal slibes til, så den får en facon, kronen kan passe over, når dette er opnået tages aftryk af tænderne, som sendes til teknikeren. Teknikeren fremstiller modeller, som kronen opbygges ud fra. Patienten udstyres med en midlertidig krone indtil den permanente krone er færdig. Den midlertidige krone er fremstillet af enten metal (typisk i kindtænder) eller plast (typisk i fortænderne)

Når den endelige krone er færdig bliver den tilpasset og justeret. Den cementeres først når du og tandlægen er tilfredse med resultatet.

En bro fremstilles for at erstatte en eller flere manglende tænder. De tænder, som skal bære broen, vurderes og slibes til, efter samme principper som til en krone. Tandlægen vurderer hvor mange tænder, der skal indgå i broen. Dette afhænger af de bærende tænders tilstand og hvor mange tænder broen skal erstatte. Broer fremstilles i samme materialer som en krone: metal, metal med porcelæn og porcelæn (fuldkeramiske).